
Meta tag, bir sayfanın içeriğini tanımlayan metin parçacıklarıdır; meta etiketler sayfanın kendisinde değil, yalnızca sayfanın kaynak kodunda görünür. Meta etiketleri, arama motorlarına bir web sayfasının ne hakkında olduğunu söylemeye yardımcı olan aslında küçük içerik tanımlayıcılardır.
İçindekiler
Meta Tag (Etiketleri) Tanıyın
Bilmeye değer dört ana meta etiket türü vardır ve hepsinden burada bahsedeceğiz. Bazıları eskisi kadar kullanışlı değil. Diğerleri düzenli olarak kullanmaya değer ve Google’a kim olduğunuzu ve ne sağladığınızı bildirerek trafiğinizi büyük olasılıkla artıracaktır. (Dörtten fazla meta etiket türü vardır, ancak bazıları daha az yaygındır veya web pazarlamacılığı ile alakalı değildir).
- Meta Anahtar Kelime Özelliği: Söz konusu sayfayla alakalı olduğunu düşündüğünüz bir dizi anahtar kelime.
- Başlık Etiketi: Bu, tarayıcınızın üst kısmında göreceğiniz metindir. Arama motorları bu metni sayfanızın “başlığı” olarak görür.
- Meta Açıklama Özniteliği: Sayfanın kısa bir açıklaması
- Meta Robots Özniteliği: Arama motoru tarayıcılarının (robotlar veya “botlar”) sayfayla ne yapmaları gerektiğine dair bir gösterge.

Meta etiketleri nelerdir?
Meta etiketleri, web sitesinin en başında yer alır ve temelde basit HTML kod yapılarındadır. Sayfa hakkında bilgi almak, içeriğin başlığını ve içeriğini öğrenmek gibi farklı amaçlarla kullanılabilir. Bu meta etiketler kullanıcılara göstermez ve sitenin kod yapısında yer alarak arka planda durur.
şeklinde yer alabilecek bir meta etiketi, web sitesi için karakter kodlamasının nasıl olması gerektiğini belirtir. Üstelik bu kodlar sadece arama motorları için tarayıcılar için de sayfanın ideal şekilde gösterilmesi adına bilgiler sunacağından dolayı örnekteki karakter kodlaması gibi önemli veriler sunulmalıdır. Meta etiketlerinin kullanımında meta, etiket ve = işaretinden sonra tırnak içinde ilgili verinin ne olduğu yazılmalıdır. En çok kullanılan meta etiketleri şöyledir;
- Author: Site yazarının belirtilmesini sağlar.
- Title: Site içeriği için başlığı ifade eder.
- Owner: Sitenin sahibinin kim olduğunu belirtir.
- Copyright: Site hakları ve özellikle sitenin ne zaman açıldığını açıklar.
- Keywords: Google’ın sistemden çıkarmış olmasına karşın diğer arama motorları için hala önemini korumaktadır ve sitenin odak anahtar kelimelerinin ne olduğunu gösterir.
- Content-language: Sitenin dilinin ne olduğunu gösterir.
- index: Sitenin arama motorları tarafından indexlenmesine ve sitenin dizine eklenmesine izin verir. Tam tersinde ise noindex etiketi kullanılmalıdır.
Meta Anahtar Kelime Özelliği
Meta Anahtar Kelimeler, günümüzde kullanımı pek mantıklı olmayan bir meta etiket örneğidir.
Meta Başlık Etiketi
Bahsi geçen meta etiketlerinin en önemlisi başlık etiketleridir. Arama sıralamaları üzerindeki gerçek etkisi herkesçe bilinir. Bu etiketlerin arama sıralamaları üzerinde gerçek bir etkisi vardır ve belki de en önemlisi, burada tartışacağımız ve ortalama bir kullanıcı tarafından görülebilen etiketlerden sadece bir tanesidir. Bunları tarayıcınızın üst kısmında bulacaksınız ( organik arama sayfaları veya PPC açılış sayfaları için ) Sayfaya kullanıcı için bir birincil başlık vermek, ancak bu bilgileri SEO amaçları ve masaüstünde birden çok sekmeyi karıştıran kullanıcı için netleştirmek veya basitleştirmek istiyorsanız bu özellikle yararlıdır.
Meta Açıklama Özelliği
Meta açıklama, arama motorlarına ve (bazen) arama yapanlara sayfanızın neyle ilgili olduğunu açıkladığı için kullanışlı bir meta etikettir. Örneğin, “meta anahtar kelimeler” ifadesini Google’da araştırdığınızı varsayalım. Aşağıdaki sonuçlarla karşılaşabilirsiniz: Meta açıklama etiketinin bir Google araması sonuçlarında her zaman görünmeyeceğini (Google genellikle sayfanın kendisinden bir metin parçası seçer), ancak başka şekillerde yararlı olduğunu unutmamak önemlidir. Bununla birlikte, çekici bir meta açıklama etiketi, özellikle açıklama aradıkları anahtar kelimeleri içeriyorsa, arama yapanları SERP’den sitenize tıklamaya ikna edebilir. Ve SERP’den gelen güçlü bir tıklama oranı , sıralamanızı dolaylı olarak iyileştirebilir . Google’ın nedenleri biraz gizemlidir, ancak eylemleri yüksek sesle konuşur: meta anahtar kelimeler artık pek önemli değil, ancak meta açıklamaları kesinlikle önemli.

Meta Robotlar Özelliği
Bu öznitelikle, arama motorlarına sayfalarınızla ne yapacaklarını söylüyorsunuz:
- index / noindex: Bu, motorlara sayfanızın arama sonuçlarında gösterilip gösterilmeyeceğini söyler.
- follow / nofollow: Bu, motorlara sayfalarınızdaki bağlantılarla ne yapacaklarını söyler: bir sonraki sayfaya giden bağlantılarınıza güvenmeleri ve “takip etmeleri” gerekip gerekmediği.
Meta etiketlerin arama motoru pazarlamacılığı üzerinde çok gerçek bir etkiye sahip olabileceği yollardan bahsettik. Özetle:
- Başlık Etiketi tek başına arama motoru sıralamanızı etkileyebilir.
- Açıklayıcı etiketler, kullanıcıları sitenizi ziyaret etmeye teşvik edebilir.
- Meta açıklama, “organik reklam metni” işlevi görebilir.
- Meta anahtar kelimeler çoğu arama motoru tarafından kullanımdan kaldırılmıştır.
SEO ve Arama Motoru Pazarlamacılığı için Meta Tag Kullanma
Meta etiketleri kendi başınıza uygulamak zor değildir – gerçekten bir programcıya ihtiyacınız yoktur, sadece HTML ile biraz deneyime ihtiyacınız vardır. WordStream, sitenizin meta etiketlerinde kullanmak için en etkili anahtar kelimelerinizi bulmanıza yardımcı olabilir.
Meta Tag Ne Kadar Önemlidir?
Doğru meta etiketlerini, web sitenizde doğru şekilde kullandığınızda, arama motorlarına web siteniz hakkında bilmeleri gereken her şeyi aktarmış olursunuz. Meta Tag, SEO için her zaman öneme sahip olduğu gibi her web site sahibinin önemsemesi gereken bir ayrıntıdır.
SEO sayfamızı inceleyerek SEO konusunda birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.
E-ticaret sitelerinde pazarlamaya dayalı birçok bilgiye ulaşabileceğiniz Think With Google sayfasında içeriklere göz atabilirsiniz.
İşletmeniz için teklif alın