Gümüşsuyu Mahallesi Mandıra Caddesi No:66 Daire:3 Beykoz/İstanbul

Kullanıcı Deneyimi ve SEO

23.12.2023
Kullanıcı Deneyimi ve SEO

Kullanıcı deneyimi (UX) ile bir SEO stratejisi birlikte ilerler.

Tasarım; kullanıcı deneyimlerini geliştirmek, kullanıcıların web sayfalarında daha fazla vakit harcamasını sağlamak ve kullanıcılarınızın web sitenizi terk etmelerini önlemek için vardır. Bu şekilde sıçrama oranları düşer ve kullanıcılarınız müşterilerinize dönüşür.

Eğer web siteniz Google’da görünmüyorsa bir web sitesine sahip olmak anlamsızdır. İşte SEO burada devreye giriyor.

SEO, arama motoru sonuç sayfalarındaki sıralamanızı geliştirir, trafikleri arttırır ve ziyaretçilerinize mükemmel bir web sitesi ve kaliteli içerikler sunmanıza olanak verir. Birlikte yürütüldükleri zaman web içerik hiyerarşisi ve SEO; profesyonelliğinizi ve güvenilirliğinizi yansıtır. Gelin daha iyi bir online performans için bunları nasıl kullanacağınıza bakalım.

SEO ve Tasarım Uygulamalarının Temelleri

Dijital pazarlama dünyasında online kimliğinizi güçlü bir temele oturtmak çok önemlidir. Eğer web sitenizin temel elemanları yanlış yönetilirse, web sitenizin ya da SEO’nuzun beklenilen sonuçları vermesi mümkün değildir.

İşte güçlü bir web sitesinin anahtar elemanları:

Domain Adı Seçimi

Domain adınızı bir grup anahtar kelimeyle doldurmak doğru bir strateji değildir. Bu şekilde alınmış domain adları rahatsız edici görünür ve sıralamalarınıza ve kullanıcı deneyiminize zarar verir.

İnternette milyonlarca domain ismi olduğunu unutmayın. Bu yüzden hedefiniz “domain adınızı dikkat çekici ve hatırlanabilir” yapmak olmalı. İşletmenizin odağı ile ilgili ve telaffuzu kolay olmalı. Web sitenizin daha kolay bulunmasını istiyorsanız, marka isminizle domain isminizin aynı olması her zaman daha iyidir.

Doğru Hosting Sağlayıcısını Bulmak

Doğru hosting planını seçmek direkt olarak web sitenizin hızını ve sunucu performansını etkiler. Google web sitenizi indekslerken ve sıralarken bu faktörlere önem veriyor.

Web Sitenizi Güvenilir Bir İçerik Yönetim Sistemi İle İnşa Etmek

Sağlam bir içerik yönetim sisteminin kullanımı ve yönetiminin kolay olması gerekir. Herhangi bir eğitim almadan web sitenizi rahatlıkla tasarlayabilmeniz gerekir. Ayrıca kullandığınız içerik yönetim sisteminin mobil dostu olması ve birçok içerik yönetim sistemi aracını da içermesi gerekir.

İşletmeniz için doğru içerik yönetim sistemini seçerken, kendinize bunun online performansınızı nasıl etkileyeceğini sormalısınız.

İçerik yönetim sisteminiz URL’leri düzenlemenize olanak veriyor mu?

URL’yi değiştirmeden sayfa içi değişiklikler yapabiliyor musunuz?

Web Sitesi ile İndekslenebilirlik Arasındaki Bağlantı

Google’ın, web sitenizi indekslerken her bir sayfayı tek tek incelediğini biliyor muydunuz? Bu yüzden bu sayfaların arama motorları tarafından bulunabilmesini sağlamak için dahili linkleri kullanmalısınız. Tabii en önemlisi, bütün bu dahili linklerin çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz.

Anahtar Kelime Araştırması ve Meta Taglar

Sayfa içi SEO, bir web sitesinin sıralamalarda yükselmesini sağlamak için, belirli sayfaları optimize etme süreci olarak görülebilir. Kısacası, detaylı bir anahtar kelime araştırması yapmalı ve anahtar sayfa elemanlarınızı bunlara göre optimize etmelisiniz.

Title, ziyaretçilerin arama motoru sonuç sayfalarında gördüğü ilk şeydir. Diğer sonuçların arasında yükselebilmesi için yaratıcı, ilgi çekici ve özgün olmalı. Title uzunluğuna (en fazla 60 karakter içermeli) dikkat edin ve önemli anahtar kelimelerinizi doğal olarak kullanın.

Meta descriptionlar arama yapan insanlara sayfanızın ne ile ilgili olduğunu söyler. İnsanların dikkatini çekmek ve sizin linkinize tıklamalarını sağlamak için size verilmiş 160 kelimeyi akıllıca kullanmanız gerekir.

Başlıklar (header) yazılı içeriklerin okunabilirliğini arttırır ve içeriklerin daha kullanıcı dostu olmalarını sağlar. Başlıkları; içeriğinizi küçük parçalara ayırmak ve kullanıcıların aradıkları şeyi daha hızlı bulmalarına yardımcı olmak için kullanın.

Google hala görsel içeriklerinizi anlayamıyor. Görsellerinizi optimize ederken anlamlı alternatif metinler kullandığınıza emin olmalısınız.

Bilgi Mimarisi ve URL’ler

Hangi URL size daha mantıklı görünüyor?

1. www.domain.com/hizmetler/web-tasarimi

2. www.domain.com/s560/65

İyi optimize edilmiş URL’ler kullanıcılara sayfa hakkında bilgi verir ve istedikleri bilgiye daha kolay ulaşmalarını sağlar. Meta description’larda olduğu gibi, URL’ler de kullanıcılara ve arama motorlarına anahtar kelimelerinizle ilgili daha net bir bilgi verir. URL’lerinizin açıklayıcı, kısa, anlaşılır ve ana anahtar kelimeleriniz için optimize edilmiş olması gerekiyor.

Web Sitesi Navigasyonunu Basitleştirmek

Navigasyon, web sitenizin üstündeki basit bir menüden fazlasıdır. Doğru kullanıldığında insanların web sitenizde daha uzun süre kalmalarını sağlar.

Web sitesi navigasyonunu inşa ederken potansiyel müşterilerinizin taleplerini ve beklentilerini göz önünde bulundurmalısınız. Fiziksel bir mağazada olduğu gibi, web sitesi navigasyonu da kullanıcıların ürünleri veya içerikleri daha kolay bulmalarını sağlar. Eğer bir kullanıcı nereye tıklayacağını uzun süre düşünüyorsa, kesinlikle web sitenizin navigasyonunu geliştirmeniz gerekiyor.

Sıralamalarda Sayfa Hızının Etkisi

Sayfa hızı; en önemli sıralama faktörlerinden biridir. 2018 hız güncellemesi ile birlikte bu durum mobil cihazlar için de oldukça önemli bir konuma geldi.

Sayfa yüklenme hızlarının önemli olmasının oldukça iyi bir sebebi bulunuyor: Hız, kullanıcı deneyimini, dönüşüm oranlarını ve sıçrama oranlarını etkiliyor. Kullanıcılarınız web sitenizin 2 saniyeden kısa sürede yüklenmesini bekliyor. Eğer bu konuda başarısız olursanız, kullanıcılarınızın neredeyse yarısı web sitenizden ayrılıyor. Potansiyel dönüşümlerinizi kaybetmek bir yana, sıçrama oranları kesinlikle sıralamalarınızı olumsuz etkileyecektir.

Peki neler web sitenizin hızını etkiliyor?

Doğru hosting planını seçmek

Yüksek kaliteli görsellerinizi sıkıştırmak

“Ön belleğe alma” kullanmak

Otomatik oynatmayı kapatmak

Pop-up’ları ve eklentileri azaltmak

Mobil Öncelikli Çağda Web Sitesi Esnekliği

Birleşik Devletler’deki online trafiklerin %57’sinin mobil cihazlardan geldiğini biliyor muydunuz?

Mobil ziyaretçileriniz için satın alma kararları deneyimlerine göre şekilleniyor. İstatistiklere göte potansiyel müşterilerinizin %52’si negatif mobil deneyimlerden sonra bir satın alma işlemi yapmıyor.

Bütün bu istatistikler Google’ın da sıralamalarını etkiliyor. Bu yıl Google mobil öncelikli indeksi öne sürdü. Bu da Google’ın artık web sitenizin mobil versiyonunu da indekslediği anlamına geliyor.

Tabii bu standartları karşılamak için web sitesi tasarımınızın da esnek olması gerekiyor. Peki bu ne anlama geliyor?

Web sitenizin mobil kullanıcılar için nasıl deneyimler sunduğunu öğrenmek için Google’ın Mobil-Dostu Testini (Mobile-Friendly Test) kullanın. Web sitenizi optimize ederken, hız ve sayfa yapısı gibi, tasarımın kullanışlılığına dikkat edin. Web siteniz mobil kullanıcılara nasıl görünüyor? Kullanıcılarınız zoom yapmalarına gerek kalmadan içeriklerinizi ve videolarınızı görebiliyorlar mı? Linklerinize ve eylem çağrı butonlarınıza rahatlıkla tıklanabiliyor mu? İçerikleriniz ekran boyutlarına uyum sağlayabiliyor mu? Mobil cihazlarda formlarınızı doldurmak kolay mı?

SEO: Search Engine Optimization

Türkçe karşılığı “arama motoru optimizasyonu” olan seo, hedefi Google aramalarında doğal sonuçlarda anahtar kelimeleri ile bulunmak isteyenlerin çoktaan bulaştığı bitmeyen bir serüven 🙂

arama motoru optimizasyonu yapan şirketlerGoogle’da bulunabilir olmanın çok fazla kriteri var. Ve bunların hiçbiri tek başına bir etken olmayabilir. Hatta onlarca kriteri karşılıyor olmak bile size herhangi bir sıralamayı garanti etmez. Bu yola girmek yani web sitenizin Google aramalarında bulunabilir olması için çalışmak; hep doğru adımları atmak, istikrarlı olmak ve yine de sabırla beklemek anlamına gelir.

SEO Çalışması;

  • Web sitesinin hedeflediği anahtar kelimelerin değerine göre,
  • Hedeflediği lokasyona göre,
  • Müşterinin / projenin beklentilerine ve
  • Ayrılan bütçeye göre kapsamı değişebilir.

Bazı projeler için yazılım, tasarım, sosyal medya, metin yazarı, dijital reklam gibi departmanlardan oluşan bir ekip seo çalışmasını yürütebilir. Bazı projeler ise sadece web sitesinin sahibi tarafından güncellenerek yürütülebilir.

Ancak temelde iki ana unsur vardır. Ve bunlar web sitesine sonradan / dışarıdan eklenebilecek yamalar olamaz. Yayına çıktığı ilk gün itibari ile bir domainin nasıl indekslendiği onun geleceğini belirleyebilir. “Google ile ilk tanışma” ona ne kadar güven verdiğinize göre sonraki ilişkinizi belirleyebilir.

İşte Google’da bulunabilme potansiyeline sahip olmanın ilk iki şartı;

1) SEO Teknik Kriterler

Seo uyumlu bir web sitesi onlarca teknik kriterden oluşur, bunlardan birkaçı şöyle..

  • Mobil uyumluluğu (responsive web tasarımı)
  • Temiz bir url (link) yapısı
  • Web sitenizin hızı
  • Tüm resimlerin yüklenirken optimize edilmesi
  • Tüm kodların optimize edilmesi
  • Sayfanıza özel canonical meta yapısı
  • Özel 404 sayfaları
  • Google site haritaları (sitemap.xml)

2) İçerik Kalitesi

Web sitenize eklediğiniz her yeni sayfa Google tarafından indekslenerek yeni olasılıklar doğurur. Her yeni içerik, hedeflediğiniz anahtar kelimeleri besleyen güçlendiren kalıcı bir değerdir.

Yeni bir makale, katıldığınız bir fuarın duyurusu, sıkça sorulanlara eklenen yeni bir soru-cevap, blogda yayınlanan sektörel bir haber, yeni projeniz hakkında bir tanıtım… Tüm bunlar web siteniz için içerik üretmek anlamında birer fırsattır.

Web Sitemize İçerik Üretirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Metinlerin özgün olması, daha önce internette herhangi bir adreste yayınlanmamış olması
  • İçeriklerin ziyaretçiye fayda sağlaması
  • Her sayfanın yeterli anahtar kelimeyi içeriyor olması, kendine ait içerik başlığı, title, url, Google description (ziyaretçilerin görüntülediği sayfa açıklaması) gibi alanlarının doğru tanımlanmış olması
  • Metinlerin, çarpıcı görseller ile desteklenmesi ve görsellerinde doğru anahtar kelimeler ile etiketlendirilmesi
  • Varsa metinleri destekleyecek videoların ilgili sayfada yayınlanması (videolar, ziyaretçinin sayfada daha fazla vakit geçirmesini sağlayabilir)
  • Bu iki madde, sizin bundan sonraki çabalarınızın boşa gitmemesi için doğru bir zemin oluşturur. Potansiyel sağlar. Sonrası çaba, süreklilik ve zamana bağlıdır.
İşletmeniz için teklif alın

ETİKETLER:
Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: